ZAHVALA msgr. DUŠANU JAKOMINU OB SLOVESU

ZAHVALA msgr. DUŠANU JAKOMINU OB SLOVESU

spominiEkscelence nadškof msgr. Giampaolo, naš škof in upokojena škofa, vsi sobratje duhovniki, sorodniki pok. msgr. Dušana Jakomina in vsi, ki ste ga imeli radi. Dovolite mi, da se v imenu Mačkolj in Korošcev pri Sv. Barbari poslovim od dragega nam Dušana!

Pred pol leta ste, predragi Dušan, na praznik sv. Jerneja bili med nami kot diamantni mašnik. Takrat smo vam zaželeli in voščili še mnogo let. Toda Bog je imel drugačne načrte. Želel je da zadnje korake vaše življenjske Kalvarije preživite s križem bolezni. Ta vas je pripeljala, upamo, tudi do trenutka, ko ste mogli od Gospodarja življenja slišati besede: »Prav, dobri in zvesti služabnik! V malem si bil zvest, čez veliko te bom postavil. Vstopi v veselje svojega Gospodarja!« (Mt 25, 21)

S svojim novomašnim žarom ste po novi maši prišli v Mačkolje. Le eno leto ste bili pri nas, vendar ste pustili nepozabne in neizbrisne spomine v naših srcih. Poleg duhovnega vodstva vernikov ste se zelo zavzeli za mešani pevski zbor, za Marijino družbo, za ministrante, zasnovali ste otroški pevski zbor. Okoli sebe ste zbirali mladino: fante in dekleta. Prijatelj ste bili vsem in vsakomur. Vaš duhovniški žar je zaobjel vse in šel še preko našega kraja. Tudi pri Korošcih ob podružnični cerkvi Svete Barbare ste ostali v najlepšem spominu in vas s hvaležnostjo priporočamo Božji ljubezni.

Vse, kar je imela župnija Osp, ste vpeljali tudi pri nas: slovesna praznovanje Božiča, Velike noči, opasil in druge slovesnosti. Postavili ste temelje za živo in duhovno bogato župnijsko življenje. Lahko bi postali nedonošeno dete, pa ste vi in vaši nasledniki poskrbeli, da smo rasli v duhovnem, cerkvenem, kulturnem in narodnem duhu in zaživeli v življenje odraslih in zrelih kristjanov.

Bog vam bogato povrni vse, kar ste storili za nas, za Slovence na tržaškem in drugod, za Cerkev in za naš narod. Pa še to: Hvala vam za prijateljstvo in dobroto, ki sem ju bil tudi sam deležen od vas. Vsemogočni naj bo vaše plačilo, saj ste vse življenje posvetili njegovi slavi in njegovemu kraljestvu. Le to vas še prosimo, pri Njem prosite za vse nas, da bomo ostali Njemu zvesti in prosite ga, da nam da še takih Čedermacov, kot ste bili vi.